Kathmandudalen är en skatt vad gäller vackra tempel och religiös arkitektur. Vissa är världsarv och ser mängder av besökare från hela världen, men det kryllar också av tempel som är alldeles fantastiska men helt okända. Jag har någonstans läst att Kathmandu är staden med högst densitet av tempel per invånare. Det skulle inte förvåna mig om det är sant. Vissa av dem uråldriga, andra modell nyare. Genom tiderna har arkitekturen förändrats, från Lichavi-erans tempel och statyer i sten till Arnikos pagodatempel som kan ses som Nepals mest kända exportvara (den historien utlovar jag en annan gång) till de indiska shikhara-templen.

Idag tänkte jag presentera ett av mina favorittempel i Kathmandudalen. Det hör till ett av de mer okända, speciellt för de utländska besökare som kommer till dalen. Adinath Lokeshwar ligger vackert på en kulle som heter Chobar i byn med samma namn. Det är små pyttevägar som slingrar sig genom byn som snarare trafikeras av höns än av bilar.

50455693Templet byggdes på 1400-talet och byggdes om 1640. Det som inryms på det lilla tempelområdet är ett buddhistiskt litet kloster, ett tempel i shikharastil som sägs inrymma en ingång till en grotta och så såklart huvudtemplet i pagodastil, tre våningar högt. Det är heligt för både hinduer och buddhister. Hinduer tror att Adinath Lokiteshwar är solguden Surya och buddhister ser honom som bodhisattvan Avalokiteshvara (Buddhan för medkänsla). Förutom att templet (och hela byn) är helt obeskrivligt pittoresk och fotogenique så är templet enormt speciellt av ytterligare en anledning. Det är det templet nygifta par kommer till för att offra köksredskap till gudarna för ett lyckligt gift liv. Väggarna är täckta av pannor, grytor, kannor och slevar i alla former och storlekar. Så många pannor hänger där att de måste tas ned vart tionde år för att bereda plats för nya.

6832_168204177720_190234_n

Här ovan ser du några bilder från AdinathLokeshwar mandir som kan förklara för er hur det ser ut. Vill ni se andra bilder från templet och från byn Chobar som är helt underbara kan ni gå in på sidan:

http://www.magic-photographer.com/ngg_tag/brama-targowa-or-market-gate-in-elblag/

Titta, njut och dröm er bort!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *